Stichting Wishful Africa

Hudsonlaan 142

5223 SL

’s-Hertogenbosch

06-55895431

info@wishfulafrica.nl

KvK 851884684

RSIN 8518 84 684

Oktober 2019

Tanzania

Studiefinanciering

In Tanzania heeft onze dokter Ezekiel Caroly werk gevonden. Als je nu denkt dat hij net als in Nederland een topsalaris verdiend... helaas... verdienen natuurlijk wel maar krijgen niet. Hij heeft een periodieke overboeking bij de bank afgegeven (dit is nu eindelijk mogelijk in Tanzania) waardoor hij maandelijks een vast bedrag aflost op zijn studielening. Schrik niet, hij heeft inmiddels een miljoen!!! terugbetaald, maar wel in Tanzaniaanse Shilling :-). Hij is trots op wat hij bereikt heeft en nog trotser dat hij elke maand aan zijn terugbetalingsverplichting voldoet.

Zimbabwe

Kwa Dube BnB in Victoria Falls Deze B & B (homestay) zorgt voor een flinke aanvulling van het familie inkomen. Gezien de economische en politieke situatie in Zimbabwe is dit hard nodig om te kunnen overleven. Voor Wishful Africa is dit project geslaagd en afgerond. Mascha zal als vrijwilliger beschikbaar blijven voor vragen van Rose de eigenaresse.

 

Kwa Dube BnB is te boeken via de websites Airbnb, tripadvisor en homestay

The Gambia

We steunen 2 agriculture (landbouw) projecten. Bij ons beter bekent als de “waterputten” projecten. Maar het gaat ondertussen veel verder dan een waterput.

 

Sey Agriculture hier staat een waterput en een hek van 50x75 meter. Er staan al enkele bananen, mango en sinaasappelbomen. Ze zijn nog niet groot maar het begin is gemaakt. Cassave, een voor ons vrij onbekende wortel

die in het eten wordt verwerkt, een plantje voor medicijnen wat “never die” heet, tomaten en uien. De volgende zaden zijn er al voor sla en paprika’s. Er wordt heel hard gewerkt door de familie. De grond is droog en moeilijk te bewerken. Een goede oogst krijgen kost veel energie en tijd.

De waterput is helaas na een paar goede dienstjaren drooggevallen. Wishful Africa heeft geholpen met het opnieuw uitdiepen van deze put. We hopen dat hij nu diep genoeg is om ook in de droge periode blijvend water te geven.

 

Farms Agriculture dit project loopt niet zoals het moet. Ook deze put is drooggevallen. Door het vertrek van het hoofd van het gezin na het overlijden van de vader ligt dit stuk grond braak en wordt er niets mee gedaan. De lening voor de put is wel terugbetaald. De situatie is zodanig veranderd dat we voor Dave die nu

kostwinner is van het gezin na de regenperiode nog een keer gaan helpen. De put wordt uitgediept en het hekwerk hersteld. We hopen dat dit voor de toekomst betere resultaten zal opleveren.

Voetbalkleding

Wishful Africa kreeg van FC Tilburg 6 pallets vol met voetbaltenues. Dat werd een busje huren, met vrijwilligers spullen ophalen bij de voetbalclub in Tilburg, naar het verzenddepot rijden in Rossum, verschepen naar The Gambia. Na een aantal weken arriveert de container in Gambia en onze lokale vrijwilliger haalt het op, zoekt de tenues uit, laat de teams weten waar en wanneer ze de sporttassen op kunnen halen. De rest van de tassen (een busje vol!) nemen we zelf mee het binnenland in als we in Gambia zijn om de tenues zelf uit te delen.

 

En wat een happening was dat! Zoveel blijdschap en dankbaarheid!. Heel veel handen geschud. Ze hadden nog nooit zo'n mooi cadeau gehad zeiden ze. Elf dezelfde shirts en broeken. Jassen voor de trainers, tassen en keepers outfits. We hebben 36 voetbalteams heel blij gemaakt!

Dank je wel FC Tilburg en alle vrijwilligers die deze donatie mogelijk hebben gemaakt.

Lugaba day care centre

Sengerema: Een oud leerlingvan Young Entrepeurs Sengerema heeft een bedrijfje opgestart. Hij maakt bakstenen. Dit gaat zo goed dat hij van de winst een klein schooltje is begonnen voor kinderen die niet naar school kunnen. Er was daar een gat in de grond (waterput) afgedekt met een golfplaat.

Wishful Africa heeft een donatie gedaan zodat de put nu keurig een muurtje heeft, niet instort en de kinderen er niet in kunnen vallen. Ondertussen is het schooltje, letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen gebarsten. We hebben een ondersteuningsaanvraag ontvangen voor de lange termijn. Het begint met aankopen van grond. Ook in Tanzania zijn er regels hoe een school er uit moet zien. Hoeveel m2 moet de ruimte binnen en buiten zijn t.o.v. het aantal leerlingen. Met gedeeltelijk een schenking van Wishful Africa en gedeeltelijk een lening is het eerste stuk grond gekocht. Deze lening is helemaal terugbetaald. Stap 2 is het volgende stuk grond. Na aankoop van dit tweede stuk grond zijn er genoeg vierkantenmeters om een nieuw tweede lokaal te gaan bouwen. In Oktober 2019 gaat de aankoop plaatsvinden. Het contract is opgemaakt en vrijwilliger Peter zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Stap 3 is een nieuw lokaal. Daar is veel geld voor nodig. We gaan hier een fundraising voor op touw zetten in 2020.

Het andere project: gezinnen ondersteunen met kleding loopt goed. De mensen zijn super blij. Er staan al weer dozen klaar om eind september begin oktober verscheept te worden. Kleding, speelgoed, knuffels, schoenen er zit van alles in wat goed en bruikbaar is. Heb je nog iets wat mee kan naar The Gambia, pak het in een bananendoos en maak een afspraak om het af te geven.

 

Het zou mooi zijn als je de verzendkosten van € 7,50 per doos wilt doneren aan Wishful Africa. Wij zorgen voor het transport in Nederland en The Gambia. Zijn de transportkosten per doos te hoog, elke bijdrage is welkom.

Las Boy Chicken, Ice and Spice een jonge ondernemer die bevroren kippen, ijsblokken en kruiden verkoopt in afgelegen dorpen. In deze dorpen zijn geen winkels, er is geen stroom maar ze willen ook graag kip eten. Las voorziet hun hierin. Hij rijdt met zijn busje vol diepgevroren kippen en ijsblokken van de kust naar de afgelegen dorpen enkele uren verder

het binnenland in. Dat het opzetten van een bedrijf niet over rozen gaat weet deze jonge ondernemer ondertussen wel. Hij heeft veel tegenslag gehad. 2 keer een ongeluk met zijn eerste bestelbus. Deze is total loss. Een verzekering in Gambia is wel verplicht maar keert nooit uit. Het is niet overal hetzelfde geregeld in deze wereld. Inmiddels is er een andere bestelbus en is hij de bestel route langzaam aan weer aan het oppakken. Kleine stapjes heeft hij geleerd. Beter 5 kleine stapjes dan een grote hink-stap-sprong. Wij wensen hem alle succes en helpen hem waar we kunnen met het opzetten van het bedrijf, de

boekhouding en adviezen.

Medische zorg

Een inwoner van Somita in The Gambia had een open wond. Hier is een (vleesetende) bacterie in gekomen. De wond werd groter en groter en de artsen adviseerde om het onderbeen te amputeren. Zijn familie vroeg ons om hulp. De arts adviseerde een behandeling in Europa maar dat is niet mogelijk voor een kleine stichting. We hebben overleg gehad met de dokter, de familie en Wishful Africa. De conclusie was dat Wishful Africa de medicijnen ging kopen, de familie de dagelijkse wondverzorging voor haar rekening nam en de dokter heel goed in de gaten ging houden of de toestand stabiel bleef of verbeterde. Het was een proces van maanden en zakken vol medicijnen. Toewijding van de familie om consequent een paar maal per dag de wond te verzorgen. Maar... de wond genas. Deze man kan weer lopen. Hij is gezond en zit weer vol energie. Hij heeft onze handen geschud tot ze er bijna afvielen zo dankbaar is hij en zijn gezin voor onze hulp bij deze genezing.

5 april 2018

Micro krediet Uganda update:

Een half jaar geleden kregen we een ondernemingsplan van onze vrijwilliger uit Uganda. Mr Woody had een droom...hij wilde een hostel openen in Jinja, een stad aan de oorsprong van de Nijl.

 

Het plan dat hij ons stuurde was in detail uitgewerkt en hij zou zelfs fysieke hulp krijgen van Amerikaanse vrijwilligers in Jinja. Daarnaast wilde hij ook verder als sportinstructeur met voornamelijk het geven van self-defence lessen. Woody zet zich vaak in voor charity organisaties in zijn land. Tijdens ons verblijf in Uganda stond hij altijd dag en nacht voor ons klaar. We mochten zelfs de eerste nacht bij hem in huis slapen toen bleek dat ons gereserveerde verblijf niet beschikbaar was.

Woody is intelligent, een aanpakker, een doorzetter en een man die van zijn Uganda houdt en haar bevolking helpt waar hij maar kan.

 

Met een flinke donatie die wij ontvingen van een goede vriendin van Wishful Africa besloten we Woody te helpen en zijn droom waar te maken zodat hij een inkomen kan genereren en in de toekomst werkgelegenheid kan creëren in het hostel. Zijn bijdrage aan de stichting is dat hij zelfverdedigingslessen geeft aan vrouwen en kinderen uit de stad en omgeving. 10 % van zijn gym inkomsten gaat naar charity projecten in zijn land. Inmiddels heeft Woody al enthousiaste toeristen in zijn hostel mogen ontvangen en zijn wij mega trots op zijn inzet en harde werk.

29 maart 2018

Donatie:

Dinsdag was het weer zover: het jaarlijkse cadeautje van de Vincentiusvereniging 's-Hertogenbosch. Ieder jaar zijn we hen super dankbaar dat we als stichting mee mogen delen in de opbrengst van de Boekenbeurs 's-Hertogenbosch.

 

Gooi je oude boeken, cd's en lp's niet op de stort, maar doneer ze aan de Vincentiusvereniging Den Bosch aan de Havenstraat 11a. Zodat zij ze volgend jaar januari weer kunnen verkopen in de Brabanthallen en hiermee kleine stichtingen zoals wij weer kunnen helpen met een mooie sponsoring.

 

(Credits foto: Gerard Monté)

16 februari 2018

Wish for Wheels update:

This disabled boy from Zimbabwe is so happy with his new walker. His smile makes us very happy too :)

9 november 2018

Micro krediet Gambia update:

Geweldige mail ontvangen van onze vrijwilliger en ondernemer uit Gambia. Hij gaat als een speer...fijn om te lezen dat het landbouwproject letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afwerpt. Bedankt donateurs van Wishful Africa.

 

Dear Wishful Africa,

 

As way of updating you on the Garden project and share plans with you, my family and I would like to seize this opportunity to once again show our appreciation to you. We want to tell you that Wishful Africa has definitely changed our lives economically as well as nutritiously.

 

The vegetable garden was a success last year and we hope to do more this year again. The fruits plants after a good rainy season, are flourishing. The women are preparing for the next vegetable season. The main obstacle we are facing this season is that the young energetic boys who help with watering have moved to other schools in the towns because they completed primary school in the village. This is our main headache this season. We will have fewer vegetables this year as only my brother, Habibou, will have to do most of the work by himself. it is impossible for him water the vegetable garden and the fruit trees  by drawing water from the well. We want to concentrate on the fruit trees as we have planted more this rainy season. The mangoes, oranges, lime, avocado, cashews will be our main focus this year. This will surely affect income generation which means that it will take a longer time to pay back the loan.

 

On my part, I have already started another business that is paying off whilst my brother work at the garden. My work with MRC has reduced very well so I use the free time to engage myself in selling frozen chicken legs in Kiang where I work.

 

Huishoudelijk reglement en Akte van oprichting

Privacyverklaring

© 2016 Alle rechten voorbehouden Wishful Africa